Met de caravan naar Marokko overvaren

Met een caravan naar Marokko reizen, geeft gelegenheid om veel plekken in het mooie land voordelig te kunnen bekijken. Je hebt dan het bijkomende gemak dat je makkelijk op verkenning kan met je eigen auto in Marokko. Vanuit Spanje is de overtocht eenvoudig te maken. Er komt natuurlijk wel wat bij kijken om zo ver te komen en de overtocht daadwerkelijk te gaan maken. Lees hier informatie en handige tips en trucs voor de overtocht met een caravan naar Marokko.

  • Ga naar de vergelijkingssite
  • Kies je vertrek- en bestemmingshaven voor de overtocht met een auto
  • Vul de reisdata in en de gegevens voor de overtocht
  • Kies bij ‘Hoe gaat u reizen’ eerst voor auto en geef de gegevens voor de auto op
  • Daarna kan je bij ‘Gegevens Caravan/Aanhanger’ de details over je caravan opgeven

Overvaren met een caravan naar Marokko

Voor overvaren met een caravan naar Marokko geldt om te beginnen wat van toepassing is op overvaren met de auto naar Marokko. Daarbij komt natuurlijk dan nog de caravan, wat invloed heeft op de kosten van een bootovertocht naar Marokko. De prijzen voor ferries naar Marokko zijn anders voor langere en/of hogere voertuigen. Je wilt waarschijnlijk vooraf weten waar je aan toe bent. Je hoeft dan niet met de combinatie te zoeken in de haven. Op een goede vergelijkingssite worden het merk en model van je voertuig en ook de details van je caravan gevraagd. Daarmee kan je vooraf een precies beeld krijgen van de prijs voor een bootovertocht naar Marokko met de caravan en dit direct vastleggen.

Houd ook bij je reis met een caravan naar Marokko rekening met een behoorlijke grenscontrole, zoals we die in Europa een beetje vergeten zijn. Daardoor kunnen wachtrijen ontstaan en afhankelijk van de haven die je kiest voor overvaren naar Marokko kunnen die oplopen tot uren. De omvang van de haven Tanger Med maakt haar populair voor overvaren naar Marokko vanuit Spanje, maar zelfs overvaren naar Marokko vanuit Frankrijk en overvaren naar Marokko vanuit Italië kan zover als naar deze haven.

Toch valt de controle vaak erg mee voor overduidelijke toeristen met weinig geheimen vergeleken met de volgeladen busjes en auto’s waarmee veel Marokkanen overvaren en een hoop het land inbrengen. Als de paspoorten zijn gecontroleerd en er een tijdelijk invoerdocument is gemaakt voor elk voertuig met een kentekenplaat, moet je soms de auto nog even parkeren voor een visuele inspectie.

Een agent kijkt dan de voertuigen eventueel nog even na op de aanwezigheid van verboden spullen, zoals drugs, wapens, drones of grote hoeveelheden geld of handelswaar. Daarover hoef je je weinig zorgen te maken als je niet veel meer bij je hebt dan een bescheiden voorraadje alcoholische versnaperingen. Afhankelijk van wie er nog meer staan te wachten op een controle, kan het lang of kort duren voor je aan de beurt bent. Even geduld hebben dus!

Hoe lang mag je met een caravan in Marokko blijven?

Een auto mag in één kalenderjaar 6 maanden in Marokko blijven. Bij aankomst met de auto in Marokko wordt je kenteken geregistreerd. Je ontvangt dan een carte grise, als bewijs van de invoer. Bewaar dit kaartje goed, want het werkt als je Marokkaanse kentekenbewijs. Bij de uitvoer van je auto kan dit bewijs worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor eventuele verkeersovertredingen.

Is het veilig rijden in Marokko?

In de auto, zeker met een buitenlandse nummerplaat, ben je vlak na aankomst, bij de Marokkaanse grens, een doelwit voor ‘behulpzame locals’ die je proberen te helpen en daar wat geld voor terug verwachten. In principe heb je ze niet nodig en zullen ze het proces niet veel kunnen versnellen. Ze laten hooguit zien waar je terecht kunt voor het papierwerk en wat er van je verwacht wordt bij de grensovergang naar Marokko met een caravan.

Als je het aandringen zat bent, wel zin hebt in een gesprekje, of de kosten van overvaren naar Marokko meevielen, kan je ze voor je laten lopen en je laten helpen bij het regelen van het papierwerk om Marokko binnen te komen. We raden wel af om je paspoort of andere persoonlijke of waardevolle spullen af te geven aan deze mensen. Doe dat alleen aan de douaniers of grenspolitie, die je kunt herkennen aan hun uniform met pet. Die zullen je overigens ook zonder hulp van locals goed de grens over helpen.

Het is verder zeker veilig met een caravan in Marokko. De wegen in Marokko zijn doorgaans goed onderhouden. De bewegwijzering is duidelijk en buiten de grote steden is het niet druk op de weg. Je kunt daarom comfortabel met een caravan in Marokko rondreizen. In feite zijn het wegennetwerk in Marokko en de bijbehorende faciliteiten erg vergelijkbaar met de situatie in Frankrijk. Houd je aan de verkeersregels en reken op frequente snelheidscontroles. Vooral aan de rand van bebouwde gebieden en langs tolwegen staan vaak agenten met radarpistolen. De hoogte van de boetes valt over het algemeen mee. Het loont nooit de moeite om de agent het leven moeilijk te maken.

Wees in het algemeen verstandig. De wegen in Marokko zijn vaak onverlicht, daarom is het niet handig om in het donker te rijden. Ga juist mee in de rustige rijstijl van de meeste Marokkaanse weggebruikers om probleemloos van A naar B te komen. Het kan lonen om steden met de caravan te mijden, omdat het daar erg druk kan zijn en auto’s dicht op elkaar rijden. Ook bij wildkamperen in Marokko adviseren we je om je gezonde verstand te gebruiken.