Met de auto naar Marokko
Er komt wat kijken bij een reis met de auto naar Marokko. Zo leg je al snel duizenden kilometers af, afhankelijk van de route, die altijd wat van je auto vraagt. Uiteindelijk moet je met de auto naar Marokko overvaren. Lees hier waar je aan moet denken bij een reis met de auto naar Marokko.
Wat is de beste route naar Marokko?
De beste route met de auto naar Marokko hangt van je voorkeur af. Je kan kiezen voor de snelste route naar Marokko, de goedkoopste route naar Marokko of de kortste route naar Marokko. Er is keuze uit routes uit verschillende havens van vertrek uit meerdere landen. Er is ook keuze voor verschillende havens in Marokko. Omdat je een rit met de auto combineert met een bootovertocht naar Marokko, zijn ook de timing, duur en kosten van de bootovertocht naar Marokko relevant. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een langere autorit naar Spanje voor de korte en goedkope overtocht naar Marokko van Algeciras naar Tanger Med. Je kan ook kiezen voor een kortere autorit tot Frankrijk voor een langere bootovertocht van Sète naar Nador die de reistijd per auto en benzine bespaart.
Wat zijn de kosten met de auto naar Marokko?
De kosten van Nederland naar Marokko met de auto variëren per reis omdat niet iedereen de rit op precies dezelfde manier maakt. De belangrijkste kostenposten zijn brandstof, tol en kosten voor het overvaren naar Marokko. De kosten voor brandstof hangen af van de actuele brandstofprijzen, het verbruik van je auto en de route naar Marokko die je kiest. De tolkosten naar Marokko hangen af van de actuele prijzen op de toltrajecten, het type auto dat je rijdt, of je met aanhangwagen/caravan gaat en wederom welke route naar Marokko je kiest.
Ervaringen met de auto naar Marokko
Er zijn meer praktische zaken die je kan tegenkomen bij het rijden van deze route naar Marokko. Denk bijvoorbeeld aan het ter plekke regelen van tickets voor de bootovertocht van Algeciras naar Tanger Med en vertragingen die je kan verwachten, wat te doen bij pech onderweg en wat goede plekken zijn om te overnachten als je met de auto onderweg bent naar Marokko. Er zijn ook ervaringen beschreven met het papierwerk regelen voor tijdelijke invoer van een buitenlandse auto in Marokko. Je vindt hieronder meer informatie over zaken waar je aan moet denken als je met de auto naar Marokko gaat.
Om met de auto naar Marokko te gaan, moet je overvaren. Vanuit verschillende havens in Europa varen ferries naar Marokko. Ook voor je bestemming heb je keuze, omdat er meerdere havens in Marokko zijn waar je kan aankomen. De meeste mensen vertrekken met de boot naar Marokko vanuit Spanje, maar er zijn ook bootovertochten vanuit Frankrijk en Italië. Lees je in om een keuze te maken voor een traject en gebruik een goede vergelijkingssite om je tickets te boeken.
Na het boeken van een ticket voor een bootovertocht naar Marokko moet je tijdig in de haven aankomen, met een geldig kentekenbewijs, rijbewijs en en paspoort. In Marokko kan je daarmee de auto tijdelijk invoeren met een carte grise, die gedurende je verblijf als Marokkaans kentekenbewijs geldt. Bedenk dat de rit naar de haven een lange rit kan zijn, met een deadline, zorg dus dat je auto in orde is en dat je verzekerd bent van pechhulp.
De duur van een bootovertocht naar Marokko hangt af van het traject en de ferry naar Marokko die je kiest. De kortste bootovertocht naar Marokko duurt 1 uur, van Algeciras naar Tanger Med. De langste bootovertocht naar Marokko kan meer dan 48 uur duren, van Genua naar Tanger Med vanuit Italië. Gebruik een goede vergelijkingssite om de duur van de verschillende routes per rederij te vergelijken.
De snelste route naar Marokko sluit aan op de kortste bootovertocht van Spanje naar Marokko, de ferry van Algeciras naar Tanger Med. Naar Algeciras kan je de autoroute het beste telkens onderweg door een navigatiesysteem laten berekenen. Je vermijdt dan files. Na Antwerpen, Lille, Parijs en Bordeaux wordt je waarschijnlijk tussen Biarritz en San Sebastián langs de Pyreneeën gestuurd. Er is daarna een goede kans dat je niet over Madrid gestuurd wordt, omdat daar vaak file staat. Je rijdt dan via Salamanca en Sevilla naar het zuiden. Je maakt dan iets meer kilometers, maar komt sneller bij de boot.
De kosten van Nederland naar Marokko variëren per reis omdat niet iedereen de rit op precies dezelfde manier maakt. De belangrijkste kostenposten zijn brandstof, tol en kosten voor het overvaren naar Marokko. De kosten voor brandstof hangen af van de actuele brandstofprijzen, het verbruik van je auto en de route naar Marokko die je kiest. De tolkosten naar Marokko hangen af van de actuele prijzen op de toltrajecten, het type auto dat je rijdt, of je met aanhangwagen/caravan gaat en wederom welke route naar Marokko je kiest. Voor een eigen berekening van de kosten van Nederland naar Marokko met de auto kan je de routeplanner van ANWB gebruiken.
Bij de grensovergang naar Marokko met de auto komt het één en ander kijken. Op de boot worden de controles voor immigratie soms al gedaan. Je moet een papiertje invullen en krijgt dan direct een stempel in je paspoort. Eenmaal aangekomen in de haven moet het papierwerk voor je buitenlandse auto nog worden geregeld. Dat kan lang duren, maar evengoed vlug gaan. Je auto kan worden gecontroleerd op verboden spullen, zoals wapens maar ook drones. Dit wordt soms handmatig gedaan, maar de douane kan ook beschikken over een röntgenapparaat waarmee in één keer een hele rij auto’s kan worden gecontroleerd. Dit hele proces is gratis. Uiteindelijk rij je weg met een tijdelijk bewijs van invoer (carte grise) waarmee je verder mag rijden met je auto in Marokko.
Ja, je kan ook met een aanhangwagen of caravan naar Marokko. Een goede vergelijkingssite geeft de mogelijkheid om ook de afmetingen van je aanhangwagen of caravan in te voeren, zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Je kan dan ook direct een bootticket voor een overtocht naar Marokko met een aanhangwagen of caravan boeken, zodat je makkelijker door kunt rijden met de combinatie en niet nog extra zaken hoeft te regelen in de haven.