Met de camper naar Marokko overvaren

Met de camper naar Marokko is populaire avontuurlijke bestemming voor het overwinteren. Voor comfortabel warm weer is Marokko een bijzondere betaalbare bestemming. Met een camper naar Marokko reizen, geeft gelegenheid om veel plekken in het mooie land voordelig te kunnen bekijken. Vanuit Spanje is de overtocht eenvoudig te maken. Er komt natuurlijk wel wat bij kijken om zo ver te komen en de overtocht daadwerkelijk te gaan maken. Lees hier informatie en handige tips en trucs voor de overtocht met een camper naar Marokko.

Overvaren met een camper naar Marokko

Voor overvaren met een camper naar Marokko geldt grofweg hetzelfde als overvaren met de auto naar Marokko. Het grootste verschil is de omvang van je camper, wat invloed heeft op de kosten van een bootovertocht naar Marokko. De prijzen voor ferries naar Marokko zijn anders voor langere en/of hogere voertuigen (maar beslist redelijk). Het kan zelfs verschil maken als je een fietsendrager, aanhangwagen of top-box bij je camper hebt. Op een goede vergelijkingssite worden het merk en model van je voertuig en ook de lengte gevraagd, daarmee kan je vooraf een goed beeld krijgen van de prijs voor een bootovertocht naar Marokko met de camper.

Houd bij je reis met een camper naar Marokko rekening met een behoorlijke grenscontrole, zoals we die in Europa een beetje vergeten zijn. Daardoor kunnen wachtrijen ontstaan en afhankelijk van de haven die je kiest voor overvaren naar Marokko kunnen die oplopen tot uren. De omvang van de haven Tanger Med maakt haar populair voor overvaren naar Marokko vanuit Spanje, maar zelfs overvaren naar Marokko vanuit Frankrijk en overvaren naar Marokko vanuit Italië kan zover als naar deze haven.

Toch valt de controle vaak erg mee voor overduidelijke toeristen met weinig geheimen vergeleken met de volgeladen busjes en auto’s waarmee veel Marokkanen overvaren en een hoop het land inbrengen. Als de paspoorten zijn gecontroleerd en er een tijdelijk invoerdocument is gemaakt voor elk voertuig met een kentekenplaat, moet je de auto nog even parkeren voor een visuele inspectie.

Een agent kijkt dan de camper nog even na op de aanwezigheid van verboden spullen, zoals drugs, wapens, drones of grote hoeveelheden geld of handelswaar. Daarover hoef je je weinig zorgen te maken als je niet veel meer bij je hebt dan een bescheiden voorraadje alcoholische versnaperingen. Afhankelijk van wie er nog meer staan te wachten op een controle, kan het lang of kort duren voor je aan de beurt bent. Even geduld hebben dus!

Hoe lang mag je met een camper in Marokko blijven?

Een auto of camper mag in één kalenderjaar 6 maanden in Marokko blijven. Bij aankomst met de camper in Marokko wordt je kenteken geregistreerd. Je ontvangt dan een carte grise, als bewijs van de invoer. Bewaar dit kaartje goed, want het werkt als je Marokkaanse kentekenbewijs. Bij de uitvoer van je camper kan dit bewijs worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor eventuele verkeersovertredingen.

Is het veilig rijden in Marokko?

Met een camper, zeker met een buitenlandse nummerplaat, ben je vlak na aankomst, bij de Marokkaanse grens, een doelwit voor ‘behulpzame locals’ die je proberen te helpen en daar wat geld voor terug verwachten. In principe heb je ze niet nodig en zullen ze het proces niet veel kunnen versnellen. Ze laten hooguit zien waar je terecht kunt voor het papierwerk en wat er van je verwacht wordt bij de grensovergang naar Marokko met een camper.

Als je het aandringen zat bent, wel zin hebt in een gesprekje, of de kosten van overvaren naar Marokko meevielen, kan je ze voor je laten lopen en je laten helpen bij het regelen van het papierwerk om Marokko binnen te komen. We raden wel af om je paspoort of andere persoonlijke of waardevolle spullen af te geven aan deze mensen. Doe dat alleen aan de douaniers of grenspolitie, die je kunt herkennen aan hun uniform met pet. Die zullen je overigens ook zonder hulp van locals goed de grens over helpen.

Het is verder zeker veilig met een camper in Marokko. De wegen in Marokko zijn doorgaans goed onderhouden. De bewegwijzering is duidelijk en buiten de grote steden is het niet druk op de weg. Je kunt daarom comfortabel met een camper in Marokko rondreizen. In feite zijn het wegennetwerk in Marokko en de bijbehorende faciliteiten erg vergelijkbaar met de situatie in Frankrijk. Houd je aan de verkeersregels en reken op frequente snelheidscontroles. Vooral aan de rand van bebouwde gebieden en langs tolwegen staan vaak agenten met radarpistolen. De hoogte van de boetes valt over het algemeen mee. Het loont nooit de moeite om de agent het leven moeilijk te maken.

Wees in het algemeen verstandig. De wegen in Marokko zijn vaak onverlicht, daarom is het niet handig om in het donker te rijden. Ga juist mee in de rustige rijstijl van de meeste Marokkaanse weggebruikers om probleemloos van A naar B te komen. Het kan lonen om steden met de camper te mijden, omdat het daar erg druk kan zijn. Ook bij wildkamperen in Marokko adviseren we je om je gezonde verstand te gebruiken.

Ervaringen met een camper naar Marokko

Meer informatie over praktische zaken die je kan tegenkomen bij het rijden van deze route naar Marokko, vind je in een reisverhaal van Eindeloos Reizen over de reis met een camper naar Marokko. Denk bijvoorbeeld aan het ter plekke regelen van tickets voor de bootovertocht van Algeciras naar Tanger Med en vertragingen die je kan je verwachten. Daarbij zijn er ook ervaringen beschreven met het papierwerk regelen voor tijdelijke invoer van een buitenlandse auto in Marokko.

Met een camper naar Marokko reizen is goed te doen en een échte aanrader. Er is veel nieuws te zien buiten de grenzen van Europa, omdat de cultuur in Noord-Afrika zo verschilt van de onze. Daarbij komt dat je ‘s winters hier ver genoeg zuidelijk kunt komen om tóch zomers weer te vinden. Goede reis!