Operatie Marhaba 2024

Operatie Marhaba – ook wel: operatie van de oversteek van de Straat van Gibraltar – omvat het verwelkomen van een steeds grotere stroom van Marokkanen die in het buitenland verblijven op hun terugkeer naar Marokko tijdens de zomerperiode. Ze reizen per vliegtuig of per auto met bootovertocht naar Marokko.

Elk jaar omvat operatie Marhaba de reizen van, geschat, meer dan 3 miljoen reizigers en meer dan 750.000 auto’s bron. Het is de grootste verplaatsing van mensen tussen continenten in zo’n korte periode, van juni tot september. Naar schatting omvat het verkeer via Spanje 95% van het totale aantal mensen die betrokken zijn bij Operatie Marhaba.

Om de toestroom van reizigers met auto’s naar Marokko te verwerken worden ferries of veerboten naar Marokko ingezet. De meeste ferries voor Operatie Marhaba varen het hoofdtraject tussen Algeciras en Tanger Med, waar de havens het beste toegerust zijn op de aantallen reizigers naar Marokko. Daar zijn de kosten voor een ticket voor de veerboot naar Marokko dan vaak ook het aantrekkelijkst.

Maar Operatie Marhaba beperkt zich niet tot de bootoversteek over de Straat van Gibraltar van Spanje naar Marokko. Reizigers moeten immers eerst op de boot naar Marokko zien te komen. Per auto betekent dat meestal een lange rit, vanuit Nederland en andere landen in Europa, naar één van de vertrekhavens naar Marokko. Om dat te laten slagen moeten er meer zaken geregeld zijn.

Er zijn faciliteiten nodig om te overnachten onderweg. Er is hulp nodig bij pech met de auto of verkeersongevallen in het buitenland. Er moeten oplossingen geboden worden voor het uitvallen van quota voor de overtocht, door bijvoorbeeld stormen op de Straat van Gibraltar of door incidenten met schepen. Het is daarom verstandig om niet alleen je bootovertocht naar Marokko te plannen, maar ook na te denken over verzekeringen voor pechhulp onderweg, vertraging en annuleringen en voor hulp bij ongelukken en ziekte of andere medische problemen.

Elk jaar komen gezinnen in nood, vinden ziekenhuisopnamen in het buitenland plaats en komen vraagstukken op over huisvesting en administratieve bijstand. Daarom maken publieke, private en commerciële partijen zich sterk in een mobilisatie rondom Operatie Marhaba tussen 5 juni en 15 september. Vanuit de Marokkaanse overheid wordt dit gecoördineerd onder de Stichting Mohammed V voor solidariteit, die de hele periode ten dienste staat van de reizigers met allerlei vraagstukken.

Als deelnemer aan Operatie Marhaba 2024 behoor je tot de groten getale die de reis aanvangen, met alle uitdagingen die daarbij horen. Je kan je op deze site verder inlezen over de reis en je compleet voorbereiden om de reis met de auto naar Marokko tot een succes te maken. Daarbij komt meer kijken dan alleen een ticket voor de bootovertocht naar Marokko, al is dat natuurlijk een onmiskenbaar belangrijk onderdeel dat voor iedereen geldt. Het is daarom vooraleerst handig om tijdig je bootticket naar Marokko te boeken.

Direct boottickets vergelijken